Pracovný zošit, ktorý ukazuje, ako si vytvoriť zdravý vzťah k jedlu

Škriatok Zdravý tanier, hlavný hrdina tohto jedlého pracovného zošita, vedie deti, ale častokrát aj ich rodičov k zdravému vzťahu k jedlu, oboznamuje ich s lokálnosťou surovín a motivuje ich k výberu plnohodnotných potravín. Chce, aby sa zaujímali o ich pôvod a aby k stolovaniu pristupovali aj ako k spoločenskej a zážitkovej udalosti. A najmä, aby z jedla mali radosť.

Zošit je určený najmä pre deti na prvom stupni základných škôl. V siedmich kapitolách sa dozviete:

1 Pestrosť

Kapitola o tom, aká dôležitá je pestrosť v našom jedálničku a prečo by na našom tanieri mala byť dúha.

2 Zážitok

Jedlo by nemalo slúžiť len ako prostriedok na zasýtenie sa, ale aj ako zdroj zážitkov, príjemných chvíľ a socializácie.

3 Všetkými zmyslami

Jedlo, to je aj krása z objavovania nových chutí, vôní, tvarov. Kapitola, ktorá povzbudzuje vyskúšať vyskúšať nové suroviny.

4 Nič nie je len tak

O pôvode potravín, o tom, aby sme sa zaujímali o to, odkiaľ a aké potraviny si kupujeme.

4 Nič nie je len tak

O pôvode potravín, o tom, aby sme sa zaujímali o to, odkiaľ a aké potraviny si kupujeme.

5 Čítam etikety

Kapitola nadväzujúca na pôvod potravín. Bez čítania etikiet to nejde!

6 Zdravý tanier

Základné informácie o tom, ako jesť vyvážene.

7 Koľko je dosť

Rozloženie nášho celodenného jedálnička tak, aby sme z jedla mali dobrý pocit a aby nám nechýbala energia.

Autorkou je Anetta Vaculíková – od roku 2013 ambasádorka Jamieho Olivera na Slovensku v projekte Food Revolution. Je autorkou niekoľkých kníh s jedlou tématikou, zakladateľkou občianskeho združenia Skutočne zdravá škola, propagátorkou udržateľného životného štýlu, kvalitných potravín a racionálnej výživy. Ilustrovala Adela Režná a grafický dizajn mal na starosti Jakub Dušička.

Knihu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 1

zmazať formulárPridať komentár