Knihu Rozmanitosť na tanieri Tradície a recepty európskej kulinárskej kultúry sme vytvorili pre Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Zadanie bolo priniesť peknú a zároveň poučnú knihu, ktorá bude inšpirovať k láske k jedlu a k našej planéte, lebo „Hovorí sa, že sme to, čo jeme. Rovnako ako to, čo pestujeme či chováme; to, čo spracovávame, kupujeme, ale aj to, čo nejeme.“
Vznik knihy inicioval Ladislav Miko, pôdny mikrobioóg a ekológ a zároveň terajší vedúci Zastúpenia EK na Slovensku. V rozhovore s ním sa dozviete prečo je tak veľmi dôležité mať zdravú pôdu, prečo ju zdravú nemáme a ako sa to dá napraviť.
Etnologička Katarína Nádaská zosumarizovala zaujímavé fakty z kulinárskej kultúry od stredoveku po súčasnosť.
Riaditeľka občianskeho združenia Skutočne zdravá škola Anetta Vaculíková ľudskou rečou približuje kapitoly z Európskej zelenej dohody.
V knihe nájdete aj 27 receptov z krajín Európskej únie, ktoré boli tradičné a ktoré si môžete doma bez problémov navariť z dostupných surovín. Pri listovaní receptúr si možno viackrát poviete: veď toto jedlo je typické aj pre nás, pre náš región. Receptúry sa totiž naprieč Európou prelínajú. Ku každému receptu nájdete aj zaujímavosť o krajine a jej jedlách od Anetty Vaculíkovej a Kataríny Nádaskej a tip od Anetty, ako si dané jedlo ešte vylepšiť. Bonusom je recept číslo 28 kaša – jedlo, ktoré bolo tradičné pre všetkých Európanov.
Tlačená verzia knihy je určená ako promo pre Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, ale vytvorili sme aj user-friendly elektronickú verziu vo formáte PDF. Slovenskú verziu si môžetezadarmo stiahnuť z e-shopu www.europa.eu a jej anglickú verziu Variety on the plate si tiež môžete zadarmo stiahnuť z e-shopu www.europa.eu.
Autori textu: Anetta Vaculíková, Ladislav Miko, Katarína Nádaská
Autorka fotografií v knihe: Jana Budaiová
Grafické zalomenie: Jakub Dušička