Spisovateľ napíše, ilustrátor nakreslí, grafik zalomí, vydavateľ koordinuje a občas do toho kibicuje. Vzniká PDF, ktoré putuje do tlačiarne. Kniha Cukrové topánky o sladkostiach, ktoré sú fajn vtedy, ak sa jedia s mierou, sa takto postupne piekla v tlačiarni. Pozor! Postup nie je úplne presný, vybrali sme len tie najhlavnejšie časti.

Lievancový ovládač a Cyril, ktorý sa s brušiskom zbadal v zrkadle, boli takto pekne spolu na jednom hárku. Hárky sa potom poskladajú a zošijú do knižných blokov.

Zúfalý Cyril.

Prečo je knižný blok žltý? Cukrové topánky majú žlté predsádky – to je papier, ktorý sa z knižného bloku nalepí na knižnú dosku, čiže obal knihy, aby to držalo pohromade.

Knižný blok.

Púť knižného bloku po páse sa môže začať.

Chrbátik knižného bloku sa namočí do lepidla.
Lepidlo sa vysuší najprv teplom.
Potom knižný blok padne a z fukárov sa dosuší vzduchom.
Stroj jedným rezom oreže knižný blok na požadovaný formát.
Na všetko dohliada autorka Adela Režná.

Na chrbátik knižného bloku ide opäť lepidlo.

Aj na šitej knihe sa nachádza niekoľko vrstiev lepidla.

Na chrbátik sa nalepí gáza, ktorá ho spevní a potom kapitálik. Kapitálik je nenápadný kúsok látky, ktorý je nalepený na okrajoch knižného bloku a zakrýva dutinu medzi chrbátom knižného bloku a doskami.

Ružový kapitálik Cukrových topánok.
Na rad prichádzajú knižné dosky.

Knižné dosky sa v stroji presne napasujú na knižný blok.

Tvaruje sa chrbát knihy.

Tu stroj knihu ešte raz stlačí, aby pekne držala.

Buch!

Tadá! Cukrové topánky sú na svete!

Autorka Adela Režná.

Knihy sa ešte zaťažia a predtým ako k vám poputujú si ešte pár hodín, ideálne dní, oddýchnu.

Ďakujeme tlačiarni Kasico, a.s.

Cukrové topánky, ktoré deťom ukazujú, že sladkostí sa jesť veľa nemá a aj ďalšie naše knihy si môžete kúpiť v kníhkupectvách a na našom e-shope.

Sledujte nás

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − 88 =

zmazať formulárPridať komentár